Ons Energieke Land

Ons energiek land 10 oktober 2023, Circa Amsterdam

10 oktober 2023, Circa Amsterdam

Subtitel

Ons Energieke Land

Voor de zomer heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, het conceptplan voor het energiesysteem van de toekomst gepresenteerd, het Nationaal plan energiesysteem (NPE).

De afgelopen periode zijn we het gesprek aangegaan om dit conceptplan aan te scherpen. In de regio, met jongeren, met energieprofessionals, met economen en innovators. Graag presenteren we u de opbrengsten van deze gesprekken tijdens het evenement ‘Ons energieke land’ op 10 oktober in Circa Amsterdam.

Onder leiding van dagvoorzitter Diana Matroos blikken we terug op de totstandkoming van het NPE en het ontwerp Programma Energie Hoofdstructuur (PEH). Én kijken we vooruit naar de toekomst van ons energiesysteem en hoe we die samen gaan vormgeven. Aan de gesprekstafel ontmoeten strategie en praktijk elkaar, met een speciale plek voor de stoel van de toekomst.

Onze keynote sprekers inspireren u over de ruimtelijke uitdagingen en een andere kijk op de toekomst van energie. En in deelsessies wordt u zelf uitgedaagd: Hoe creëren we met elkaar een echte dialoog?

Met ‘Ons energieke land’ doen we de aftrap voor het gesprek dat we de komende tijd zullen voeren om gezamenlijk vorm te geven aan het energiesysteem van de toekomst.

Programma

Onder leiding van dagvoorzitter Diana Matroos blikken we terug op de totstandkoming van het NPE en het ontwerp Programma Energie Hoofdstructuur (PEH). Én kijken we vooruit naar de toekomst van ons energiesysteem en hoe we die samen gaan vormgeven. Aan de gesprekstafel ontmoeten strategie en praktijk elkaar, met een speciale plek voor de stoel van de toekomst.
Onze keynote sprekers Floris Alkemade en Arash Aazami inspireren u over de ruimtelijke uitdagingen en hun een andere kijk op de toekomst van energie. In ontwerpsessies wordt u zelf uitgedaagd: Hoe creëren we met elkaar een blijvende dialoog?

Voorlopig programma

 9:30 uur     Inloop
10:00 uurTerugblikken en vooruitkijken
11:00 uurKeynote spreker Arash Aazami
12:00 uurLunch
13:00 uurKeynote spreker Floris Alkemade
14:15 uurOntwerpsessies
15:15 uurNazit met een hapje en drankje
17:00 uurEinde

Ontwerpsessies

Tijdens het tweede deel van het programma gaan we in kleinere groepen uiteen om samen de maatschappelijke dialoog vorm te geven. In elke break-out ruimte staat een ander thema centraal en met behulp van een interactief spel gaan we de ontwerpsessies structureren en input verzamelen. We willen zoveel mogelijk ruimte voor het gesprek en kruisbestuiving tijdens dit onderdeel van het programma. Hier zetten we samen de volgende stap richting de meerjarige maatschappelijke dialoog.

Sprekers

Diana Matroos

Diana Matroos is journalist, presentator en dagvoorzitter. Sinds 2004 was Diana de vaste presentator van het economische tv programma RTLZ Nieuws, in 2019 volgde Buitenhof. Sinds begin 2012 is zij een van de vaste presentatoren van BNR Nieuwsradio waar ze diverse programma’s deed zoals BNR Beeldbepalers en Zakendoen Met.

Floris Alkemade

Floris Alkemade is een architect en stedenbouwkundig ontwerper. Van 2015 tot 2021 vervulde hij de functie van Rijksbouwmeester. Als Rijksbouwmeester koppelde hij deze ontwerpachtergrond aan een sterke sociaal-maatschappelijke agenda. Naast de kracht van het markt- en het politieke denken ziet hij hier een grote verantwoordelijkheid voor de ontwerp- en verbeeldingskracht. Zoals ook uit zijn essay ‘De Toekomst van Nederland‘ spreekt – met als ondertitel ‘De kunst van richting te veranderen’ – bouwt hij vanuit de ontwerpende creatieve blik een hoopvol en samenhangend verhaal op over de vele noodzakelijke veranderingen die ons te wachten staan. Vanuit de verbeeldingskracht een verlangen naar de toekomst.

Arash Aazami

Arash Aazami is futurist, innovator, musicus en ondernemer en hij is een echte renaissance-man. Opgegroeid in West-Afrika uit Nederlandse en Perzische ouders, maakte hij op jonge leeftijd al carrières in muziek, als internet-ondernemer én energie-expert. Zo brengt hij een unieke combinatie van kunst en technologie, wetenschap en ondernemerschap ten tonele. \ Hij richtte in 2010 een uniek energiebedrijf op dat meer verdiende naarmate het minder energie verkocht. In 2014 werd dit businessmodel bekroond door MIT. Sinds 2015 houdt hij zich als oprichter van Unify.energy bezig met de ontwikkeling van een Internet of Energy, dat ieder mens zal kunnen voorzien van duurzame energie.

Locatie

Circa Amsterdam; een enorme koepel die ooit is afgebroken en opnieuw wordt opgebouwd met de oorspronkelijke materialen. Duurzamer kan niet. Wacht maar totdat je de koepel van binnen hebt gezien met de perfect op elkaar afgestemde materialen.

Lange tijd ligt de koepel opgeslagen in 29 zeecontainers, tot werd besloten deze om te toveren tot evenementenlocatie. De koepel is daarna herbouwd volgens het originele ontwerp, maar uiteraard wel met moderne hulpmiddelen en technieken. Ook kreeg de koepel qua uitstraling en duurzaamheid een upgrade naar 21-eeuwse maatstaven. Bezoek de site voor meer informatie over de duurzame bouw.

Bereikbaarheid

Circa Amsterdam
Seineweg 2
1043 BG Amsterdam

Per auto
Circa Amsterdam bevindt zich op 2 minuten van ringweg A10 en de A5. Je kunt er makkelijk parkeren en er zijn elektrische oplaadpunten aanwezig.

Openbaar vervoer vanaf  NS Station Amsterdam Sloterdijk

Bus: 
Perron A | R-NET 382 richting IJmuiden Zeewijk (Connexxion) uitstappen bushalte Oderweg | ca. vier minuten bus en vier minuten lopen.

Lopen:
Op 20 minuten loopafstand 

OV Fiets:
Op 6 minuten fietsafstand

Contact met organisatie

Voor vragen over dit congres mailt u naar info@sola-bs.nl  o.v.v. 10 oktober. Wij streven ernaar u binnen 24 uur een reactie te geven.

SOLA Business Services organiseert dit congres in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland