januari
10jan12:30 pm5:30 pmZon op Water Congres 2024
Het Nationaal consortium Zon op Water nodigt u van harte uit voor ons jaarlijks congres op 10 januari 2024 te Utrecht.
Het Nationaal consortium Zon op Water nodigt u van harte uit voor ons jaarlijks congres op 10 januari 2024 te Utrecht.
Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over de recent behaalde resultaten in onderzoeksprojecten en krijgt u een update over best practices en over plannen voor nieuwe drijvende zonneparken.
Dit is dé gelegenheid bij uitstek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen onze sector én uw netwerk uit te breiden.
Daarnaast willen we u van harte uitnodigen om actief deel te nemen aan discussies over de uitdagingen en mogelijke oplossingen die onze branche tegenkomt. Uw inzichten en bijdragen zijn belangrijk voor zowel ons consortium als voor de sector.
Ons congres biedt ook een prachtige kans om nieuwe contacten te leggen en samenwerkingen voor toekomstige projecten te verkennen.
Datum: Woensdag 10 januari 2024
Tijd: 12.30 – 17.30 uur
Locatie: La Vie, Utrecht
Wilt u deelnemen aan deze inspirerende bijeenkomst en samenwerken aan de toekomst van Zon op Water?
Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen op ons jaarlijks congres.
Samen kunnen we de toekomst van Zon op Water vormgeven.
We ontmoeten u graag op 10 januari 2024 te Utrecht.
Met vriendelijke groet,
Wiep Folkerts, TNO
Pim Vork, TKI Urban Energy
Bob Meijer, TKI Offshore Energy
Rik Jonker, RWS
januari 10, 2024 12:30 pm – 5:30 pm
februari
01feb2:00 pm3:30 pmWebinar Gemeenten, haal meer uit uw samenwerking met energiecoöperaties
Energiecoöperaties zijn belangrijk voor gemeenten omdat zij zorgen voor draagvlak voor de energietransitie. Wilt u samenwerken met één of meerdere energiecoöperaties?
Energiecoöperaties zijn belangrijk voor gemeenten omdat zij zorgen voor draagvlak voor de energietransitie. Wilt u samenwerken met één of meerdere energiecoöperaties? Of wilt u de bestaande samenwerking verder uitbouwen?
Wij organiseren op 1 februari 2024 hierover een webinar. In dit webinar delen collega-gemeenten en verschillende energiecoöperaties hun ervaringen uit de praktijk. En vertellen wij u meer over onze nieuwe handreiking over de samenwerking tussen gemeenten en energiecoöperaties.
Ontdek welke uitdagingen spelen en welke rol u kunt innemen bij de samenwerking met energiecoöperaties.
Het webinar is voor medewerkers van gemeenten die zich bezighouden met de energietransitie. Daarnaast zijn leden en bestuur van energiecoöperaties, beleidsmedewerkers van provincies en ministeries, netbeheerders, overige lokale overheden, projectontwikkelaars en andere geïnteresseerden van harte welkom.
Met hartelijke groeten,
Rinske de Jong en Siem Miedema
1 februari 14:00-15:30 uur
februari 1, 2024 2:00 pm – 3:30 pm
maart
04mar9:30 am5:30 pmCongres Kennisprogramma Zeespiegelstijging
Wij nodigen u van harte uit voor het congres van
Wij nodigen u van harte uit voor het congres van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, op maandag 4 maart 2024 in Spant! Bussum. Op deze dag presenteren drie vooraanstaande consortia hun onderzoeksresultaten en is er volop ruimte voor discussie en reflectie.
Wat kun u verwachten?
Programma
Deelsessies ronde 1:
• Wat betekent zeespiegelstijging voor de waterveiligheid in het hoofdwatersysteem en aan de kust?
• Wat betekent zeespiegelstijging voor zoetwater en verzilting?
• Hoe kunnen we grote besluiten nemen?
Deelsessies ronde 2:
• Omgaan met verzilting kustgebieden.
• Wat betekent zeespiegelstijging voor de bestaande waterkeringen?
• Wat betekenen de inzichten van het kennisprogramma voor de uitvoering van bestaande programma’s?
Heeft u vragen over het congres? Stuur dan een e-mail naar PostbusZeespiegelstijging@minienw.nl
Tijdens het congres is er veel tijd om te netwerken, kennis te delen en nieuwe verbindingen te leggen. We hopen dat u erbij bent!
Met hartelijke groet,
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, Directeur-Generaal Water en Bodem, Drs. J.H. Slootmaker |
Deltacommissaris Prof. dr. J.C. Verdaas |
maart 4, 2024 9:30 am – 5:30 pm
juni
05jun12:00 am5:00 pmSite Visite Zon in LandschapEen tour langs zonneparken
Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap
Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap is een vast onderdeel geworden van ons programma. Samen met deelnemers aan het consortium verkennen we interessante parken, voorzien we boeiende sprekers en duiken we diep in de betekenis voor biodiversiteit, de esthetiek van de omgeving en de kansen voor de agrarische sector. Ook de uitdagingen van netinpassing staan vast op de agenda. Na de succesvolle roadtrips in november 2021 in Zeeland, 2022 in de Betuwe en 2023 in het midden van het land, gaan we dit jaar naar Almere in Flevoland. Tijdens deze trip delen we inspirerende verhalen over gemaakte keuzes en ervaringen.
Vanuit het Nationaal Consortium Zon in Landschap hebben TNO, Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf, ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de handen ineen geslagen om meer informatie te vergaren over de combinatie van een zonnepark en strokenteelt. Strokenteelt is een innovatieve landbouwmethode waarbij verschillende gewassen naast elkaar worden geteeld in lange smalle stroken. Dit verbetert de biodiversiteit en verlaagt de kans op ziektes. Lees onder deze mail aanvullende informatie.
Datum | 5 juni 2024 |
Locatie | Op loopafstand van station Almere, locatie informatie volgt |
Ontvangst | 12:00 uur met eenvoudige lunch |
Vertrek | 13:00 uur met de bus |
Borrel | Rond 16:30 uur |
Wij zijn verheugd u te kunnen vermelden dat een delegatie uit Noorwegen zich bij deze tour aansluit.
Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten op 5 juni.
www.zoninlandschap.nl
Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. De zonnepanelen staan verder uit elkaar dan bij een standaard zonnepark en kunnen draaien naar een bijna verticale positie. Zo krijgen de gewassen genoeg water en zon én blijft het terrein toegankelijk voor landbouwmachines. Op het zonnepark zijn dubbelzijdige zonnepanelen geplaatst. De bovenzijde vangt het directe zonlicht op. Het reflecterende licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen vangen de panelen aan de achterzijde op. Ook draaien de panelen mee met de zon. De partners verwachten met deze dubbelzijdige zonnepanelen ook voordelen voor de landbouw: zo is er minder verdamping van water, kan de plek waar regenwater de grond raakt gedeeltelijk gestuurd worden door de stand van de panelen aan te passen en staan de gewassen niet de hele dag in de volle zon. De zonnepanelen zijn op zowel zeven meter afstand als dertien meter afstand van elkaar geplaatst om de effecten op de energieopbrengst en de landbouw te bekijken. De verwachting is dat het park een vermogen krijgt van 0,7 MWp. De verwachting is dat de grond agrarisch gezien waarschijnlijk iets minder opbrengt dan in een situatie zonder zonnepanelen, maar dat de productie van energie en gewassen samen meer omzet oplevert voor de agrariër. Met Symbizon gaan we in de praktijk toetsen of dat deze aanname klopt.
juni 5, 2024 12:00 am – 5:00 pm
18 juni 2024 14.00 – 15.30 uur Lees Hier
Lees Hier meer over het webinar en het rapport
Wilt u weten welke oplossingsrichtingen u de ondernemer kunt bieden bij netcongestie?
Het Nederlandse elektriciteitsnet raakt vol. Ondernemers, overheden en netbeheerders worden uitgedaagd om samen bewuster en efficiënter om te gaan met de beschikbare capaciteit.
Op 18 juni organiseren we een webinar waarin adviesbureau Merosch en onderzoeksbureau CE Delft de uitkomsten van de RVO-studie naar oplossingsrichtingen voor netcongestie bij ondernemers presenteren.
De studie gaat ook in op de kosten van deze oplossingsrichtingen. Het onderzoek en bijbehorende factsheets voor ondernemers publiceren we naar verwachting begin juni via RVO.nl.
Professionals die werken bij provincies, gemeenten, (financieel) adviesbureaus, brancheverenigingen, netbeheerders en andere geïnteresseerden die zich bezighouden met net congestie.
Datum: dinsdag 18 juni 2024
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Via onderstaande link schrijft u zich in. Een dag voor het webinar ontvangt u de link naar het document en de inlogcode. Het webinar wordt opgenomen en op een later moment gepubliceerd.
juni 18, 2024 2:00 pm – 3:30 pm
oktober
02oct10:00 am5:00 pmSunChain 2024, flared by SundaynlDe inschrijvingen zijn geopend
Met trots presenteren wij: De SunChain🌞 De Sunday wordt de SunChain! Een congres voor en door professionals
De Sunday wordt de SunChain!
Een congres voor en door professionals in de zonne-energie sector 🌞
Met een knipoog naar het verleden, Flared by SundayNL is de SunChain vernieuwd en verbreed.
Na 15 jaar Sunday zijn we klaar voor de volgende stap. Ook in ons nieuwe jasje blijven we een toonaangevend congres binnen de zonne-energiesector. De SunChain geeft direct toegang tot een schat aan expertise. In één dag bieden wij veel inhoud, verdeeld over ruim 20 sessies.
hebben we een fantastisch interessant programma samengesteld.
Samen met onze partners:
– Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
– TNO SolarNL Rijkswaterstaat TKI Urban Energy
– Holland Solar
Voor meer informatie kijk op de website
of bekijk het nieuwsbericht
Praktische informatie
Datum | Woensdag 2 oktober 2024 |
Locatie | Stadion Galgenwaard Herculesplein 2413584 AA Utrecht |
oktober 2, 2024 10:00 am – 5:00 pm
oktober
10oct9:30 am5:30 pmOns energieke landOns energieke land
Voor de zomer heeft Rob Jetten, minister van Economische Zaken en Klimaat, het conceptplan voor het energiesysteem van de toekomst gepresenteerd, het Nationale plan energiesysteem
Voor de zomer heeft Rob Jetten, minister van Economische Zaken en Klimaat, het conceptplan voor het energiesysteem van de toekomst gepresenteerd, het Nationale plan energiesysteem (NPE).
De afgelopen periode zijn we het gesprek aangegaan om dit conceptplan aan te scherpen. In de regio, met jongeren, met energieprofessionals, met economen en innovators. Graag presenteren we u de opbrengsten van deze gesprekken tijdens het evenement ‘Ons energieke land’ op 10 oktober in Circa Amsterdam.
Onder leiding van dagvoorzitter Diana Matroos blikken we terug op de totstandkoming van het NPE en het ontwerp Programma Energie Hoofdstructuur (PEH). Én kijken we vooruit naar de toekomst van ons energiesysteem en hoe we die samen gaan vormgeven. Aan de gesprekstafel ontmoeten strategie en praktijk elkaar, met een speciale plek voor de stoel van de toekomst.
Onze keynote sprekers inspireren u over de ruimtelijke uitdagingen en een andere kijk op de toekomst van energie. En in deelsessies wordt u zelf uitgedaagd: Hoe creëren we met elkaar een echte dialoog?
Met ‘Ons energieke land’ doen we de aftrap voor het gesprek dat we de komende tijd zullen voeren om gezamenlijk vorm te geven aan het energiesysteem van de toekomst.
oktober 10, 2023 9:30 am – 5:30 pm
04oct(oct 4)2:00 pm05(oct 5)4:00 pmZonPV-dagenZon in landschap en zon op infra
PV-dagen Nationaal Consortium Zon in LandschapOok in oktober 2023 organiseren wij weer gezamenlijk de PV-dagen. Het doel van de PV-dagen is kennis delen, van elkaar leren en
PV-dagen Nationaal Consortium Zon in Landschap
Ook in oktober 2023 organiseren wij weer gezamenlijk de PV-dagen. Het doel van de PV-dagen is kennis delen, van elkaar leren en elkaar ontmoeten. Het event PV-dagen biedt een informele setting waar relevante onderwerpen worden besproken met deelnemers van het nationaal consortium Zon in Landschap, het nationaal consortium Zon op Infra en met deelnemers van lopende en nieuwe projecten.
Datum en locatie
4 en 5 oktober 2023 te Wageningen
PV-dagen bestaat uit:
In de bijlage het agendaverzoek zodat u deze data vast in uw agenda noteert.
Binnenkort mailen wij aanvullende informatie.
Dit event is voor deelnemers aan de consortia Zon in landschap en Zon op Infra
oktober 4, 2023 2:00 pm – oktober 5, 2023 4:00 pm
02oct2:00 pm4:00 pmRVO webinar voor lokale overhedenlokale energie oplossingen bij netcongestie
Wilt u lokale energie oplossingen bij netcongestie? Het elektriciteitsnet zit op steeds meer plekken
Wilt u lokale energie oplossingen bij netcongestie?
Het elektriciteitsnet zit op steeds meer plekken vol. Met gevolg dat nieuwe bedrijven minder vaak aan kunnen sluiten op het net, bestaande bedrijven niet kunnen uitbreiden of elektrificeren, of dat opgewekte hernieuwbare energie niet geleverd kan worden aan het net.
Lokale energie oplossingen kunnen helpen om de lokale energievoorziening te verbeteren. Welke rol kunt u als gemeente innemen?
In dit webinar op 2 oktober van 14:00–16:00 uur gaan we in op de stappen die partijen moeten doorlopen om een goede lokale energie oplossing te realiseren. We gebruiken hierbij inzichten die we hebben opgedaan uit verdiepingssessies die RVO begin dit jaar organiseerde voor een aantal gemeenten.
Ontdek welke rol u kunt innemen bij het realiseren van lokale energie oplossingen in uw gemeente.
Voor wie is dit webinar interessant?
Het webinar is bedoeld medewerkers van gemeenten die zich bezig houden met de energietransitie.
oktober 2, 2023 2:00 pm – 4:00 pm
november
16nov2:00 pm4:00 pmSubsidie voor uitgestelde levering met batterijenZon-PV webinar RVO
Wilt u weten hoe grootschalige batterijen bij Zon-PV kunnen bijdragen aan extra CO2-reductie en het oplossen van netcongestie?
Grootschalige batterijen kunnen ingezet worden om vraag en aanbod op elk moment met elkaar in balans te brengen en netcongestie te voorkomen of in sommige gevallen zelfs op te lossen.
Op 16 november organiseren we een webinar waarin onderzoeksbureau CE Delft de uitkomsten van een studie naar beleidsmaatregelen voor grootschalige batterijen en opweknetcongestie presenteert.
CE Delft werkte een subsidiemaatregel uit voor uitgestelde levering van elektriciteit aan het net bij opwekking met zon-PV. Bij uitgestelde levering wordt elektriciteit opgeslagen in een batterij en op momenten van tekorten aan duurzame energie geleverd aan het elektriciteitsnet. Daarmee kan extra duurzame elektriciteitsproductie gerealiseerd worden wat bijdraagt aan CO2-reductie. Een batterij die wordt ingezet voor uitgestelde levering is niet rendabel. De minister van Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over een exploitatiesubsidie voor de hoeveelheid elektriciteit die uitgesteld geleverd wordt.
In dit webinar gaat een panel van marktpartijen, EZK en netbeheerders met elkaar in gesprek over de resultaten van de studie en de subsidiemogelijkheid.
Dit webinar is primair bedoeld voor batterij- en zon-PV exploitanten die geïnteresseerd zijn in de rol van grootschalige batterijen bij opweknetcongestie. Maar uiteraard zijn ook o.a. beleidsmakers, marktpartijen en netbeheerders welkom die meer wil horen over de rol van grootschalige batterijen in het energiesysteem van de toekomst.
Donderdagmiddag 16 november van 14.00-15.45 uur
Online
november 16, 2023 2:00 pm – 4:00 pm
01novalle dagenZon op gebouw op NP-RES congres
SOLA staat met het nationaal consortium Zon op Gebouw op de stand van het Zon op Gebouw. Tijdens het congres Nationaal Programma- Regionale Energie Strategieën.
SOLA staat met het nationaal consortium Zon op Gebouw op de stand van het Zon op Gebouw. Tijdens het congres Nationaal Programma- Regionale Energie Strategieën.
Met zonnepanelen is veel meer mogelijk dan je denkt!
Wij van het nationaal consortium denken mee in oplossingen ter bevordering van nog meer zon op en aan gebouwen. Daarnaast laten we je zien wat er mogelijk is aan de hand van mooie voorbeelden, de nieuwste innovaties en samenwerkingen ; zonne-energie aangevels -gekleurde panelen; lichtgewicht,circulaire panelen; design panelen.
Bezoek onze stand!
www.zonopgebouw.nl
november 1, 2023 alle dagen
januari
10jan12:30 pm5:30 pmZon op Water Congres 2024
Het Nationaal consortium Zon op Water nodigt u van harte uit voor ons jaarlijks congres op 10 januari 2024 te Utrecht.
Het Nationaal consortium Zon op Water nodigt u van harte uit voor ons jaarlijks congres op 10 januari 2024 te Utrecht.
Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over de recent behaalde resultaten in onderzoeksprojecten en krijgt u een update over best practices en over plannen voor nieuwe drijvende zonneparken.
Dit is dé gelegenheid bij uitstek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen onze sector én uw netwerk uit te breiden.
Daarnaast willen we u van harte uitnodigen om actief deel te nemen aan discussies over de uitdagingen en mogelijke oplossingen die onze branche tegenkomt. Uw inzichten en bijdragen zijn belangrijk voor zowel ons consortium als voor de sector.
Ons congres biedt ook een prachtige kans om nieuwe contacten te leggen en samenwerkingen voor toekomstige projecten te verkennen.
Datum: Woensdag 10 januari 2024
Tijd: 12.30 – 17.30 uur
Locatie: La Vie, Utrecht
Wilt u deelnemen aan deze inspirerende bijeenkomst en samenwerken aan de toekomst van Zon op Water?
Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen op ons jaarlijks congres.
Samen kunnen we de toekomst van Zon op Water vormgeven.
We ontmoeten u graag op 10 januari 2024 te Utrecht.
Met vriendelijke groet,
Wiep Folkerts, TNO
Pim Vork, TKI Urban Energy
Bob Meijer, TKI Offshore Energy
Rik Jonker, RWS
januari 10, 2024 12:30 pm – 5:30 pm
februari
01feb2:00 pm3:30 pmWebinar Gemeenten, haal meer uit uw samenwerking met energiecoöperaties
Energiecoöperaties zijn belangrijk voor gemeenten omdat zij zorgen voor draagvlak voor de energietransitie. Wilt u samenwerken met één of meerdere energiecoöperaties?
Energiecoöperaties zijn belangrijk voor gemeenten omdat zij zorgen voor draagvlak voor de energietransitie. Wilt u samenwerken met één of meerdere energiecoöperaties? Of wilt u de bestaande samenwerking verder uitbouwen?
Wij organiseren op 1 februari 2024 hierover een webinar. In dit webinar delen collega-gemeenten en verschillende energiecoöperaties hun ervaringen uit de praktijk. En vertellen wij u meer over onze nieuwe handreiking over de samenwerking tussen gemeenten en energiecoöperaties.
Ontdek welke uitdagingen spelen en welke rol u kunt innemen bij de samenwerking met energiecoöperaties.
Het webinar is voor medewerkers van gemeenten die zich bezighouden met de energietransitie. Daarnaast zijn leden en bestuur van energiecoöperaties, beleidsmedewerkers van provincies en ministeries, netbeheerders, overige lokale overheden, projectontwikkelaars en andere geïnteresseerden van harte welkom.
Met hartelijke groeten,
Rinske de Jong en Siem Miedema
1 februari 14:00-15:30 uur
februari 1, 2024 2:00 pm – 3:30 pm
maart
04mar9:30 am5:30 pmCongres Kennisprogramma Zeespiegelstijging
Wij nodigen u van harte uit voor het congres van
Wij nodigen u van harte uit voor het congres van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, op maandag 4 maart 2024 in Spant! Bussum. Op deze dag presenteren drie vooraanstaande consortia hun onderzoeksresultaten en is er volop ruimte voor discussie en reflectie.
Wat kun u verwachten?
Programma
Deelsessies ronde 1:
• Wat betekent zeespiegelstijging voor de waterveiligheid in het hoofdwatersysteem en aan de kust?
• Wat betekent zeespiegelstijging voor zoetwater en verzilting?
• Hoe kunnen we grote besluiten nemen?
Deelsessies ronde 2:
• Omgaan met verzilting kustgebieden.
• Wat betekent zeespiegelstijging voor de bestaande waterkeringen?
• Wat betekenen de inzichten van het kennisprogramma voor de uitvoering van bestaande programma’s?
Heeft u vragen over het congres? Stuur dan een e-mail naar PostbusZeespiegelstijging@minienw.nl
Tijdens het congres is er veel tijd om te netwerken, kennis te delen en nieuwe verbindingen te leggen. We hopen dat u erbij bent!
Met hartelijke groet,
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze, Directeur-Generaal Water en Bodem, Drs. J.H. Slootmaker |
Deltacommissaris Prof. dr. J.C. Verdaas |
maart 4, 2024 9:30 am – 5:30 pm
juni
18 juni 2024 14.00 – 15.30 uur Lees Hier
Lees Hier meer over het webinar en het rapport
Wilt u weten welke oplossingsrichtingen u de ondernemer kunt bieden bij netcongestie?
Het Nederlandse elektriciteitsnet raakt vol. Ondernemers, overheden en netbeheerders worden uitgedaagd om samen bewuster en efficiënter om te gaan met de beschikbare capaciteit.
Op 18 juni organiseren we een webinar waarin adviesbureau Merosch en onderzoeksbureau CE Delft de uitkomsten van de RVO-studie naar oplossingsrichtingen voor netcongestie bij ondernemers presenteren.
De studie gaat ook in op de kosten van deze oplossingsrichtingen. Het onderzoek en bijbehorende factsheets voor ondernemers publiceren we naar verwachting begin juni via RVO.nl.
Professionals die werken bij provincies, gemeenten, (financieel) adviesbureaus, brancheverenigingen, netbeheerders en andere geïnteresseerden die zich bezighouden met net congestie.
Datum: dinsdag 18 juni 2024
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Via onderstaande link schrijft u zich in. Een dag voor het webinar ontvangt u de link naar het document en de inlogcode. Het webinar wordt opgenomen en op een later moment gepubliceerd.
juni 18, 2024 2:00 pm – 3:30 pm
05jun12:00 am5:00 pmSite Visite Zon in LandschapEen tour langs zonneparken
Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap
Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap is een vast onderdeel geworden van ons programma. Samen met deelnemers aan het consortium verkennen we interessante parken, voorzien we boeiende sprekers en duiken we diep in de betekenis voor biodiversiteit, de esthetiek van de omgeving en de kansen voor de agrarische sector. Ook de uitdagingen van netinpassing staan vast op de agenda. Na de succesvolle roadtrips in november 2021 in Zeeland, 2022 in de Betuwe en 2023 in het midden van het land, gaan we dit jaar naar Almere in Flevoland. Tijdens deze trip delen we inspirerende verhalen over gemaakte keuzes en ervaringen.
Vanuit het Nationaal Consortium Zon in Landschap hebben TNO, Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf, ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de handen ineen geslagen om meer informatie te vergaren over de combinatie van een zonnepark en strokenteelt. Strokenteelt is een innovatieve landbouwmethode waarbij verschillende gewassen naast elkaar worden geteeld in lange smalle stroken. Dit verbetert de biodiversiteit en verlaagt de kans op ziektes. Lees onder deze mail aanvullende informatie.
Datum | 5 juni 2024 |
Locatie | Op loopafstand van station Almere, locatie informatie volgt |
Ontvangst | 12:00 uur met eenvoudige lunch |
Vertrek | 13:00 uur met de bus |
Borrel | Rond 16:30 uur |
Wij zijn verheugd u te kunnen vermelden dat een delegatie uit Noorwegen zich bij deze tour aansluit.
Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten op 5 juni.
www.zoninlandschap.nl
Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. De zonnepanelen staan verder uit elkaar dan bij een standaard zonnepark en kunnen draaien naar een bijna verticale positie. Zo krijgen de gewassen genoeg water en zon én blijft het terrein toegankelijk voor landbouwmachines. Op het zonnepark zijn dubbelzijdige zonnepanelen geplaatst. De bovenzijde vangt het directe zonlicht op. Het reflecterende licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen vangen de panelen aan de achterzijde op. Ook draaien de panelen mee met de zon. De partners verwachten met deze dubbelzijdige zonnepanelen ook voordelen voor de landbouw: zo is er minder verdamping van water, kan de plek waar regenwater de grond raakt gedeeltelijk gestuurd worden door de stand van de panelen aan te passen en staan de gewassen niet de hele dag in de volle zon. De zonnepanelen zijn op zowel zeven meter afstand als dertien meter afstand van elkaar geplaatst om de effecten op de energieopbrengst en de landbouw te bekijken. De verwachting is dat het park een vermogen krijgt van 0,7 MWp. De verwachting is dat de grond agrarisch gezien waarschijnlijk iets minder opbrengt dan in een situatie zonder zonnepanelen, maar dat de productie van energie en gewassen samen meer omzet oplevert voor de agrariër. Met Symbizon gaan we in de praktijk toetsen of dat deze aanname klopt.
juni 5, 2024 12:00 am – 5:00 pm
SOLA Business Services B.V.
Btw nl865276705B01
KVK 90320549
085-043 05 79 | info@sola-bs.nl
Cookie | Duur | Beschrijving |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |