Eerdere events

Projectbegeleiding met een blijvende impact

2024

Het Nationaal consortium Zon op Water nodigt u van harte uit voor ons jaarlijks congres op 10 januari 2024 te Utrecht.

De scope van het 2024 congres:
Drijvende zonneparken, zowel op binnenwater als offshore

Tijdens deze bijeenkomst wordt u geïnformeerd over de recent behaalde resultaten in onderzoeksprojecten en krijgt u een update over best practices en over plannen voor nieuwe drijvende zonneparken.

Dit is dé gelegenheid bij uitstek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen onze sector én uw netwerk uit te breiden.

Daarnaast willen we u van harte uitnodigen om actief deel te nemen aan discussies over de uitdagingen en mogelijke oplossingen die onze branche tegenkomt. Uw inzichten en bijdragen zijn belangrijk voor zowel ons consortium als voor de sector.

Ons congres biedt ook een prachtige kans om nieuwe contacten te leggen en samenwerkingen voor toekomstige projecten te verkennen.

Datum: Woensdag 10 januari 2024
Tijd: 12.30 – 17.30 uur
Locatie: La Vie, Utrecht

Wilt u deelnemen aan deze inspirerende bijeenkomst en samenwerken aan de toekomst van Zon op Water?

Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen op ons jaarlijks congres.
Samen kunnen we de toekomst van Zon op Water vormgeven.

We ontmoeten u graag op 10 januari 2024 te Utrecht.

Met vriendelijke groet,

Wiep Folkerts, TNO
Pim Vork, TKI Urban Energy
Bob Meijer, TKI Offshore Energy
Rik Jonker, RWS

Energiecoöperaties zijn belangrijk voor gemeenten omdat zij zorgen voor draagvlak voor de energietransitie. Wilt u samenwerken met één of meerdere energiecoöperaties? Of wilt u de bestaande samenwerking verder uitbouwen?

Wij organiseren op 1 februari 2024 hierover een webinar. In dit webinar delen collega-gemeenten en verschillende energiecoöperaties hun ervaringen uit de praktijk. En vertellen wij u meer over onze nieuwe handreiking over de samenwerking tussen gemeenten en energiecoöperaties.

Ontdek welke uitdagingen spelen en welke rol u kunt innemen bij de samenwerking met energiecoöperaties.

Voor wie is dit webinar interessant?

Het webinar is voor medewerkers van gemeenten die zich bezighouden met de energietransitie. Daarnaast zijn leden en bestuur van energiecoöperaties, beleidsmedewerkers van provincies en ministeries, netbeheerders, overige lokale overheden, projectontwikkelaars en andere geïnteresseerden van harte welkom.

Met hartelijke groeten,

Rinske de Jong en Siem Miedema

Datum en tijd
1 februari 14:00-15:30 uur

Wij nodigen u van harte uit voor het congres van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, op maandag 4 maart 2024 in Spant! Bussum. Op deze dag presenteren drie vooraanstaande consortia hun onderzoeksresultaten en is er volop ruimte voor discussie en reflectie.

Wat kun u verwachten? 

    • Actuele inzichten: een gedetailleerde presentatie van de meest recente onderzoeksresultaten over de snelheid van de zeespiegelstijging, de mogelijke gevolgen ervan en innovatieve oplossingen om met die gevolgen om te gaan.
    • Presentaties van de drie consortia, die bestaan uit vertegenwoordigers van de rijksoverheid, kennisinstellingen, waterbouwers en ingenieurs- en ontwerpbureaus. 
    • Inzichten over de gevolgen van zeespiegelstijging voor de ruimtelijke inrichting; van belang voor het nemen van besluiten over onder meer woningbouw en de energietransitie.
    • Interactieve discussies: ga in gesprek met experts over de resultaten van hun onderzoeken en de betekenis ervan. 

Programma

    • 09.30 uur Ontvangst in Spant! Bussum
    • 10.00 uur Plenair ochtendprogramma
    • 12.00 uur Lunch
    • 13.00 uur Deelsessies ronde 1
    • 14:30 uur Deelsessies ronde 2
    • 15:45 uur Borrel

Deelsessies ronde 1:
• Wat betekent zeespiegelstijging voor de waterveiligheid in het hoofdwatersysteem en aan de kust?
• Wat betekent zeespiegelstijging voor zoetwater en verzilting?
• Hoe kunnen we grote besluiten nemen? 

Deelsessies ronde 2:
• Omgaan met verzilting kustgebieden.
• Wat betekent zeespiegelstijging voor de bestaande waterkeringen? 
• Wat betekenen de inzichten van het kennisprogramma voor de uitvoering van bestaande programma’s?

Heeft u vragen over het congres? Stuur dan een e-mail naar PostbusZeespiegelstijging@minienw.nl

Inschrijven

Tijdens het congres is er veel tijd om te netwerken, kennis te delen en nieuwe verbindingen te leggen. We hopen dat u erbij bent!

Met hartelijke groet,

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, namens deze,
Directeur-Generaal Water en Bodem, Drs. J.H. Slootmaker
Deltacommissaris
Prof. dr. J.C. Verdaas  

 

Zonnepark-tour Almere – De jaarlijkse Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap is een vast onderdeel geworden van ons programma. Samen met deelnemers aan het consortium verkennen we interessante parken, voorzien we boeiende sprekers en duiken we diep in de betekenis voor biodiversiteit, de esthetiek van de omgeving en de kansen voor de agrarische sector. Ook de uitdagingen van netinpassing staan vast op de agenda. Na de succesvolle roadtrips in november 2021 in Zeeland, 2022 in de Betuwe en 2023 in het midden van het land, gaan we dit jaar naar Almere in Flevoland. Tijdens deze trip delen we inspirerende verhalen over gemaakte keuzes en ervaringen.

Zonnepark Symbizon

Vanuit het Nationaal Consortium Zon in Landschap hebben TNO, Vattenfall, Rijksvastgoedbedrijf, ERF, Hemus en Aeres Hogeschool de handen ineen geslagen om meer informatie te vergaren over de combinatie van een zonnepark en strokenteelt. Strokenteelt is een innovatieve landbouwmethode waarbij verschillende gewassen naast elkaar worden geteeld in lange smalle stroken. Dit verbetert de biodiversiteit en verlaagt de kans op ziektes. Lees onder deze mail aanvullende informatie.

Aanvullende informatie

Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. De zonnepanelen staan verder uit elkaar dan bij een standaard zonnepark en kunnen draaien naar een bijna verticale positie. Zo krijgen de gewassen genoeg water en zon én blijft het terrein toegankelijk voor landbouwmachines. Op het zonnepark zijn dubbelzijdige zonnepanelen geplaatst. De bovenzijde vangt het directe zonlicht op. Het reflecterende licht van de bodem, de gewassen en de naastgelegen rijen vangen de panelen aan de achterzijde op. Ook draaien de panelen mee met de zon. De partners verwachten met deze dubbelzijdige zonnepanelen ook voordelen voor de landbouw: zo is er minder verdamping van water, kan de plek waar regenwater de grond raakt gedeeltelijk gestuurd worden door de stand van de panelen aan te passen en staan de gewassen niet de hele dag in de volle zon. De zonnepanelen zijn op zowel zeven meter afstand als dertien meter afstand van elkaar geplaatst om de effecten op de energieopbrengst en de landbouw te bekijken. De verwachting is dat het park een vermogen krijgt van 0,7 MWp. De verwachting is dat de grond agrarisch gezien waarschijnlijk iets minder opbrengt dan in een situatie zonder zonnepanelen, maar dat de productie van energie en gewassen samen meer omzet oplevert voor de agrariër. Met Symbizon gaan we in de praktijk toetsen of dat deze aanname klopt.

 

Lees Hier meer over het webinar en het rapport

Wilt u weten welke oplossingsrichtingen u de ondernemer kunt bieden bij netcongestie?
Het Nederlandse elektriciteitsnet raakt vol. Ondernemers, overheden en netbeheerders worden uitgedaagd om samen bewuster en efficiënter om te gaan met de beschikbare capaciteit.

Op 18 juni organiseren we een webinar waarin adviesbureau Merosch en onderzoeksbureau CE Delft de uitkomsten van de RVO-studie naar oplossingsrichtingen voor netcongestie bij ondernemers presenteren. 

De studie gaat ook in op de kosten van deze oplossingsrichtingen. Het onderzoek en bijbehorende factsheets voor ondernemers publiceren we naar verwachting begin juni via RVO.nl. 

Voor wie?

Professionals die werken bij provincies, gemeenten, (financieel) adviesbureaus, brancheverenigingen, netbeheerders en andere geïnteresseerden die zich bezighouden met net congestie.

Datum en tijd

Datum:  dinsdag 18 juni 2024
Tijd:      14.00 – 15.30 uur

Inschrijven

Via onderstaande link schrijft u zich in. Een dag voor het webinar ontvangt u de link naar het document en de inlogcode. Het webinar wordt opgenomen en op een later moment gepubliceerd.

Met trots presenteren wij: De SunChain🌞

De Sunday wordt de SunChain!

Een congres voor en door professionals in de zonne-energie sector 🌞

Met een knipoog naar het verleden, Flared by SundayNL is de SunChain vernieuwd en verbreed.

Na 15 jaar Sunday zijn we klaar voor de volgende stap. Ook in ons nieuwe jasje blijven we een toonaangevend congres binnen de zonne-energiesector. De SunChain geeft direct toegang tot een schat aan expertise. In één dag bieden wij veel inhoud, verdeeld over ruim 20 sessies.

hebben we een fantastisch interessant programma samengesteld.

Samen met onze partners:
– Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
– TNO SolarNL Rijkswaterstaat TKI Urban Energy
– Holland Solar
– Solar NL

Voor meer informatie kijk op de website

of bekijk het nieuwsbericht

04-12-2024

Zon in Landschap Summit

In december organiseren wij wederom de PV-dagen onder de nieuwe naam Zon in Landschap Summit. 

Het doel van deze dagen is kennis delen, van elkaar leren en elkaar ontmoeten. De summit biedt een informele setting waarin relevante onderwerpen worden besproken met deelnemers van het Nationaal Consortium Zon in Landschap. Daarnaast is ook dit jaar het Nationaal Consortium Zon op Infra betrokken.

Locatie en datum
Wageningen university & research

Droevendaalsesteeg 4, 6708 PB Wageningen

Projectmeetings

Dinsdag 3 december 2024

12.30 uur |Projectmeeting SolarEcoPlus

14.00 uur |Projectmeeting EcoCertified

Woensdag 4 december 2024

09.30 uur |Projectmeeting GAZO

09.30 uur |Projectmeeting SolarMilk

Programma woensdag 4 december 2024

10.30 uur |Ontvangst en registratie

11.00 uur |Plenaire programma
-Opening | Kay Cesar, TNO
– Welkom namens WUR | Rector Prof. Carolien Kroese
– Visie op Zon in Landschap | Kay Cesar, TNO
– Wageningen Solar Research Programme and perspective gamechanger Agrivoltaics research | Sven Stremke, WUR
– Sunbiose – Resultaten van 4 jaar praktijkonderzoek aan Agri-PV in Nederland | Wilma Eerenstein, Renergize Consultancy
– Update TKI Urban Energy | Robin Quax, TKI-UE

12.25 uur | Lunch en netwerken

13.45 uur | Vervolg plenair programma
– Agri-PV in het landschap van hernieuwbare energie Alice van RixelMinisterie van Klimaat en Groene Groei
– Agri-PV in Nederland: verkenning van kansen, belemmeringen en randvoorwaarden, Dirk Oudes, WUR (i.o.v. Ministeries van LVVN & KGG)
– Panel discussie HS, LTO, KGG, WUR & TNO

14.45 uur Zaalwissel

14.50 uur Subsessie ronde 1

Biodiversiteit

of

Netcongestie

Natuurwaarden in Groningse zonneparken
Raymond Klaassen & Sylvia de Vries, Rijksuniversiteit Groningen

 

Zonneparken en de businesscase van batterijen
Minne de Jong, (TNO) en Evert Bende, MorePV

Haalbare kansen voor natuur op zonneparken
Guus Kolkman & Jelle ter Braak, Buitenmeesters

  

Bodemleven en plantengroei in zonneparken van het EcoCertified Solar Parks-project
Luuk Scholten, WUR

  

16.00 uur Pauze

16.30 uur Subsessie ronde 2

Esthetiek
(workshop/stakeholder consultatie)

of  

Zon op Infra

Opzet nieuwe onderzoeksregeling voor Agri-PV. (NWO)
Kernvraag: Hoe kunnen we het initiële publieke draagvlak voor agrivoltaics in Nederland waarborgen, en welke technische en sociaal-maatschappelijke innovaties zijn hiervoor nodig op middellange & lange termijn nodig? 
Marieke Rietbergen, DIG
Sven Stremke, WUR

 

Handreiking maaien langs infra

Handreiking Lokaal Eigendom bij
OER-projecten op gronden van Rijkswaterstaat

Matthijs Erberveld, RWS
Corry de Keizer, TNO

17.30 uur Netwerkborrel

18.30 uur Diner (voor eigen rekening)

 

Onze andere consortia

2023

 

De Sunday is al jarenlang het grootste zonne-energiecongres van Nederland waar de gehele sector bijeenkomt onder het motto “onderzoek ontmoet praktijk!”

Vier redenen om naar de Sunday te komen:

      • Leg waardevolle contacten: dé kans om te netwerken met meer dan 200 decision makers uit de bouw-, installatie- en zonne-energiesector!
      • Topsprekers uit de zonne-energiesector nemen u mee in de nieuwste ontwikkelingen en praktijkervaringen op het gebied van zonne-energie!
      • Dynamische matchmaking: tijdens de Sunday doet u minimaal 3 waardevolle nieuwe contacten op om zaken mee te doen!
    • Een waardevol inzicht in de laatste innovaties via de nieuwe kennisarena!

 

Details

De Roadtrip van het Nationaal Consortium Zon in Landschap is een jaarlijks terugkerend evenement geworden. Samen met deelnemers aan het consortium bezoeken we interessante parken. We zorgen voor interessante sprekers tussen de panelen en we ervaren tot in detail wat het betekent voor de biodiversiteit; wat het doet met de esthetiek in de omgeving en wat de kansen zijn voor de agrarische sector. De uitdagingen rond netinpassing krijgt ook aandacht.

Na de succesvolle roadtrips in november 2021 in Zeeland en in 2022 in de Betuwe nodigen wij u uit voor een tour langs twee initiatieven in het midden van het land. Tijdens deze roadtrip worden inspirerende verhalen gedeeld over de gemaakte keuzes en ervaringen.

Op 7 juni komt u met de trein of auto naar Culemborg. Aan het station ontvangen wij u met koffie, thee en broodje waarna we samen in een touringcar op pad gaan. Wederom staat kennisuitwisseling, ontmoeten en netwerken centraal.

Zonneproject Den Heuvel
Vrijstad Energie Culemborg heeft de eerste verticale veldopstelling op landbouwgrond in Nederland gerealiseerd. De rijen panelen hebben een tussenruimte van 6 tot 8 meter. Dit maakt dubbelgebruik van de grond mogelijk. Stroom opwekken wordt hier gecombineerd met begrazing, maar het verbouwen van gewassen zou ook mogelijk zijn. *Aanvullende informatie ondere deze mail.

Zonnepark Houten Oostumsdijkje
Het zonnepark ligt in ’t Goy bij Houten. De locatie nabij het Oostrumsdijkje is een kansrijke locatie vanwege de ‘verborgen’ ligging tussen de fruitboomgaarden. Het zonnepark wordt ingepast door de bestaande en historische ruimtelijke structuur te versterken en weer terug te brengen. In dit park wordt, als onderdeel van het project EcoCertified Solar Parks, een beheer- en begrazingsexperiment uitgevoerd waarbij de meerwaarde van verschillende beheervormen voor flora en fauna onderzocht wordt. *Aanvullende informatie ondere deze mail.

Tijden
Wij verzamelen om 12.15 uur bij het restaurant Una Volta aan het station van Culemborg. Rond 16.45 uur zijn we weer terug bij station Culemborg voor drankje.

Enkele dagen voor het event sturen wij u de aanvullende informatie.

Naar de parken
Parkeren bij de parken is niet mogelijk. Daarom gaan we vanuit Culemborg samen met een gehuurde touringcar op site visite.

Vervolg van het Fair Solar Netwerk (FSN). We zullen hier bespreken hoe we een nieuwe fase van FSN(-activiteiten) kunnen starten, en hoe we daaraan met elkaar concreet invulling kunnen geven. Zodat deelname voor iedereen meerwaarde krijgt.

Datum en locatie

Dinsdag 4 juli 2023
13:30 inloop en 14:00 start programma; rond 17:15 sluiten we af met een zomerborrel.
De Witte Vosch
Oudegracht 46
3511 AR  Utrecht
Programma 

13.30 uur         Ontvangst en registratie met koffie en thee
14.00 uur          Woord van welkom door moderator Marieke Rietbergen, DIG
14.15 uur          Terugkoppeling en conclusies interview-ronde,
mogelijke FSN-activiteiten, plus dialoog
15.00 uur          Keynote  “Actuele Solar-ontwikkelingen in Europa”
Gerard de Leede, CTO van Solarge
15.30 uur         Pauze
15.50 uur          Parallelle uitwerksessies van FSN-doelen naar concrete plannen
16.50 uur          Terugkoppeling & vervolg
17.15 uur         Zomerborrel

Mede namens Eefke en DIG-collega’s Lianne en Marieke,

Jeroen Hinfelaar
Design Innovation Group (DIG) 

 ———————————————————————————————————-

Aanmelden via de mail info@sola-bs.nl
Uw aanmelding wordt onder de aandacht gebracht van de organisatoren en u ontvangt een reactie.

Wij kijken uit naar een vruchtbare middag!

————————————————————————————————————-

**** Toelichting / Achtergrond ****

Eefke Schramade van Provincie Zuid-Holland heeft recent opdracht geven aan de Design Innovation Group (DIG), om te verkennen of, en zo ja hoe het Fair Solar Netwerk een volgende fase in zou kunnen gaan.

Er zijn ongeveer 20 mensen geïnterviewd, vanuit de gehele solar-keten. Op een enkele uitzondering na komen we bij geïnterviewden animo, (latente) energie en goede argumenten tegen om FSN-activiteiten nieuw leven in te blazen. Wat onder andere naar voren komt, is dat er duidelijker doelen én ritme nodig zijn om bestaansrecht en ook toekomstige impact te hebben. Ook lijkt het waardevol om helderder onderscheid te maken tussen verschillende soorten doelstellingen en activiteiten, voor verschillende soorten deelnemers.

In deze bijeenkomst… 

    • … Deelt DIG wat we in de interviews gehoord hebben mbt: hoe de geïnterviewden de toekomst van het Fair Solar Netwerk zien. O.a. noodzaak, doel, welke vraagstukken, onderwerpen en activiteiten kunnen/moeten er aangepakt worden, door wie, en waarom.
    • … Wordt, op basis van die bevindingen, een voorstel gepresenteerd voor de toekomst van een vitaal en impactvol Fair Solar Netwerk, gebaseerd op heldere doelstellingen, gedeeld eigenaarschap, concrete activiteiten en ‘heartbeat’, en
    • … Gaan deelnemers, onder leiding van DIG, in een werksessie aan de slag met het uitwerken van toekomstige FSN-activiteiten, richting concrete projecten (incl. eerste ideeën voor financiering).

Het lijkt ons heel mooi, wanneer we aan het einde van de bijeenkomst een eerste gezamenlijk beeld hebben van de FSN-doelstellingen voor -in eerste instantie – de tweede helft van 2023.

Wilt u sturen op efficiënter gebruik van netcapaciteit binnen uw gemeente? 

Het elektriciteitsnet zit op steeds meer plekken vol. Met gevolg dat nieuwe bedrijven minder vaak aan kunnen sluiten op het net, bestaande bedrijven niet kunnen uitbreiden of elektrificeren, of dat opgewekte hernieuwbare energie niet geleverd kan worden aan het net. 

Als gemeente kunt u ruimtelijk sturen voor een betere energievoorziening. Maar hoe gebruikt u juridische instrumenten om hier ruimtelijk op te sturen? 

In dit webinar op 18 september bespreken we het juridisch instrumentarium voor ruimtelijke sturing op energievoorziening. Dit doen we aan de hand van de bevindingen van het onderzoek dat AT Osborne uitvoerde en waarover zij een rapport schreef in opdracht van RVO.

Ontdek hoe u juridische instrumenten gebruikt om ruimtelijk te sturen op de energievoorziening in uw gemeente.

Voor wie?
Dit webinar is bedoeld voor beleidsmedewerkers bij provincies en gemeenten die zich bezig houden met ruimtelijke ordening en de energietransitie.  

Datum en tijd
Maandagmiddag 18 september van 14.00-16.00 uur

Het locatiebezoek aan Solar Carports in Dronten was een groot succes. Tijdens ons bezoek hebben we veel informatie uitgewisseld en genoten van de afwisseling tussen presentaties en een wandeling naar de parkeerplaats, waar we interessante gesprekken voerden.
Samen met Geert Gielen van de gemeente Dronten hebben we de totstandkoming van dit baanbrekende project verkend, evenals de obstakels die overwonnen moesten worden om tot het huidige succes te komen.

Amar Sjauw En Wa-Windhorst van Vrijstad Energie / EcoEngineers deelde zijn ervaring met een burgerprojectinitiatief in de wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg. Het was inspirerend om te horen hoe lokale gemeenschappen zich kunnen inzetten voor duurzame initiatieven.

Mattijs Erberveld van RWS wierp een licht op de financiële aspecten van solar carports, waardoor we een dieper begrip kregen van de investeringen die nodig zijn voor dergelijke projecten.

Tot slot gaf Corry de Keizer van TNO ons inzicht in de rol van het Nationaal Consortium Zon op Infra en hoe dit samenwerkingsverband baanbrekende innovatie en duurzame groei mogelijk maakt.

Samen werken we aan een stralende toekomst met solar carports en meer!

Hier vind je de presenaties terug van de sprekers!

De presentaties

De filmpjes in de ppt van Amar vind je hier:
Zonnedak en Laadplein Vrijstad Energie | Hier Opgewekt 2019
Automatisch slim laden met Stekker
Lancering Stekker.app

Datum en locatie
Woensdag 13 september – 12.30 uur – 17.00 uur
De Meerpaal De Rede 80 8251 EX Dronten (zie hier voor bereikbaarheid)

Doelgroep
Gemeenteambtenaren met focus op duurzaamheid, projectontwikkelaars, lokale initiatiefnemers en iedereen die zich met zon op infra bezighoud.

Samen creëren we een stralende toekomst met solar carports en meer!

Datum en locatie
Woensdag 13 september – 12.30 uur – 17.00 uur
De Meerpaal De Rede 80 8251 EX Dronten (zie hier voor bereikbaarheid)

Doelgroep
Gemeenteambtenaren met focus op duurzaamheid, projectontwikkelaars, lokale initiatiefnemers en iedereen die zich met zon op infra bezighoud.

De filmpjes in de ppt van Amar vind je hier:
Zonnedak en Laadplein Vrijstad Energie | Hier Opgewekt 2019
Automatisch slim laden met Stekker
Lancering Stekker.app

Details

Voor de zomer heeft Rob Jetten, minister van Economische Zaken en Klimaat, het conceptplan voor het energiesysteem van de toekomst gepresenteerd, het Nationale plan energiesysteem (NPE).

De afgelopen periode zijn we het gesprek aangegaan om dit conceptplan aan te scherpen. In de regio, met jongeren, met energieprofessionals, met economen en innovators. Graag presenteren we u de opbrengsten van deze gesprekken tijdens het evenement ‘Ons energieke land’ op 10 oktober in Circa Amsterdam.

Onder leiding van dagvoorzitter Diana Matroos blikken we terug op de totstandkoming van het NPE en het ontwerp Programma Energie Hoofdstructuur (PEH). Én kijken we vooruit naar de toekomst van ons energiesysteem en hoe we die samen gaan vormgeven. Aan de gesprekstafel ontmoeten strategie en praktijk elkaar, met een speciale plek voor de stoel van de toekomst.

Onze keynote sprekers inspireren u over de ruimtelijke uitdagingen en een andere kijk op de toekomst van energie. En in deelsessies wordt u zelf uitgedaagd: Hoe creëren we met elkaar een echte dialoog?

Met ‘Ons energieke land’ doen we de aftrap voor het gesprek dat we de komende tijd zullen voeren om gezamenlijk vorm te geven aan het energiesysteem van de toekomst.

PV-dagen Nationaal Consortium Zon in Landschap
Ook in oktober 2023 organiseren wij weer gezamenlijk de PV-dagen. Het doel van de PV-dagen is kennis delen, van elkaar leren en elkaar ontmoeten. Het event PV-dagen biedt een informele setting waar relevante onderwerpen worden besproken met deelnemers van het nationaal consortium Zon in Landschap, het nationaal consortium Zon op Infra en met deelnemers van lopende en nieuwe projecten. 

Datum en locatie
4 en 5 oktober 2023 te Wageningen

PV-dagen bestaat uit:

    1. Het PV-event voor deelnemers aan het NC Zon in Landschap en Infra en mensen die geïnteresseerd zijn in de consortia.
      Een inspirerend symposium waarbij u in de plenaire sessie wordt bijgepraat over actuele onderwerken en tijdens de sub-sessies verdiepende informatie wordt gedeeld.
    1. Projectmeetings voor de projectdeelnemers.
    1. Voldoende tijd voor gesprekken met professionals uit de sector.
    1. Een diner in informele setting voor goede gesprekken.

In de bijlage het agendaverzoek zodat u deze data vast in uw agenda noteert.
Binnenkort mailen wij aanvullende informatie.

Dit event is voor deelnemers aan de consortia Zon in landschap en Zon op Infra

Wilt u lokale energie oplossingen bij netcongestie?

Het elektriciteitsnet zit op steeds meer plekken vol. Met gevolg dat nieuwe bedrijven minder vaak aan kunnen sluiten op het net, bestaande bedrijven niet kunnen uitbreiden of elektrificeren, of dat opgewekte hernieuwbare energie niet geleverd kan worden aan het net. 

Lokale energie oplossingen kunnen helpen om de lokale energievoorziening te verbeteren. Welke rol kunt u als gemeente innemen? 

In dit webinar op 2 oktober van 14:00–16:00 uur gaan we in op de stappen die partijen moeten doorlopen om een goede lokale energie oplossing te realiseren. We gebruiken hierbij inzichten die we hebben opgedaan uit verdiepingssessies die RVO begin dit jaar organiseerde voor een aantal gemeenten. 

Ontdek welke rol u kunt innemen bij het realiseren van lokale energie oplossingen in uw gemeente.

Voor wie is dit webinar interessant?
Het webinar is bedoeld medewerkers van gemeenten die zich bezig houden met de energietransitie.   

Presentaties en terugkijklink

Presentaties

Terugkijklink

Terugkijklink

Wilt u weten hoe grootschalige batterijen bij Zon-PV kunnen bijdragen aan extra CO2-reductie en het oplossen van netcongestie? 

Grootschalige batterijen kunnen ingezet worden om vraag en aanbod op elk moment met elkaar in balans te brengen en netcongestie te voorkomen of in sommige gevallen zelfs op te lossen. 

Op 16 november organiseren we een webinar waarin onderzoeksbureau CE Delft de uitkomsten van een studie naar beleidsmaatregelen voor grootschalige batterijen en opweknetcongestie presenteert. 

CE Delft werkte een subsidiemaatregel uit voor uitgestelde levering van elektriciteit aan het net bij opwekking met zon-PV. Bij uitgestelde levering wordt elektriciteit opgeslagen in een batterij en op momenten van tekorten aan duurzame energie geleverd aan het elektriciteitsnet. Daarmee kan extra duurzame elektriciteitsproductie gerealiseerd worden wat bijdraagt aan CO2-reductie. Een batterij die wordt ingezet voor uitgestelde levering is niet rendabel. De minister van Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over een exploitatiesubsidie voor de hoeveelheid elektriciteit die uitgesteld geleverd wordt.

In dit webinar gaat een panel van marktpartijen, EZK en netbeheerders met elkaar in gesprek over de resultaten van de studie en de subsidiemogelijkheid. 

Voor wie?

Dit webinar is primair bedoeld voor batterij- en zon-PV exploitanten die geïnteresseerd zijn in de rol van grootschalige batterijen bij opweknetcongestie. Maar uiteraard zijn ook o.a. beleidsmakers, marktpartijen en netbeheerders welkom die meer wil horen over de rol van grootschalige batterijen in het energiesysteem van de toekomst. 

Datum en tijd

Donderdagmiddag 16 november van 14.00-15.45 uur

OLA staat met het nationaal consortium Zon op Gebouw op de stand van het Zon op Gebouw. Tijdens het congres Nationaal Programma- Regionale Energie Strategieën.

Met zonnepanelen is veel meer mogelijk dan je denkt!

Wij van het nationaal consortium denken mee in oplossingen ter bevordering van nog meer zon op en aan gebouwen. Daarnaast laten we je zien wat er mogelijk is aan de hand van mooie voorbeelden, de nieuwste innovaties en samenwerkingen ; zonne-energie aangevels -gekleurde panelen; lichtgewicht,circulaire panelen; design panelen.

Bezoek onze stand!

www.zonopgebouw.nl